Bloggandets tillväxt

Den senaste tiden har bloggandets tillväxt ökat kraftigt. Användningen av bloggar började på allvar år 2007, då det startades ungefär 120 000 bloggar varje dag och 2009 hade antalet ökat ännu mer, till 190 000 nya bloggar per dag. Än idag ökar användningen och bloggandets tillväxt ser inte ut att ha några planer på att stanna i sin höga fart.

Varför ökar bloggandet så mycket?
Anledningarna till att bloggandets tillväxt fått sådan fart är många. En av dem är att det är möjligt att via bloggar nå ut till många människor med det man skriver och publicerar på bloggen. Det går att sprida information om viktiga saker, ge uttryck för åsikter och skapa diskussioner. Ett exempel är tsunamikatastrofen i Thailand 2004 då personer som var på plats bloggade och på så sätt gav snabbare information än media.

Stora bloggar kan även påverka samhället. Har en person med starka åsikter om till exempel politik en stor blogg kan denne påverka tusentals människor med sina åsikter. Även bloggar som handlar om djurens rättigheter kan påverka människor genom att lägga ut starka bilder och videos. Bloggandets tillväxt med fler och fler stora bloggar kan också hjälpa till med marknadsföring av olika saker.

Bloggandets tillväxt beror också på just de stora bloggarna. Idag är det möjligt att tjäna pengar på antal ”klick”, det vill säga antal personer som går in på bloggen varje dag. För att kunna tjäna pengar måste man oftast ha en stor blogg som garanterat drar in många läsare varje dag. Många lockas av detta, att tjäna pengar, och därför startas otroligt många bloggar som också kan bli väldigt aktiva. Det finns hemsidor som erbjuder pengar även om man inte har så många läsare vilket får igång bloggandets tillväxt ytterligare.

Idag är det väldigt enkelt att bli med blogg, något som också ökar bloggandets tillväxt. Många bloggportaler finns och de flesta är väldigt enkla att handskas med vilket gör det lätt och smidigt att snabbt skapa en blogg. Det är otroligt lätt och kul att skapa sig en egen design och göra bloggen personlig med färger och bilder som representerar en själv och ens åsikter. Bloggandets tillväxt ökar därmed ännu mer eftersom vem som helst kan starta en blogg. Det är även möjligt att ha flera bloggar.

Bloggarna blir bara fler och fler och som det ser ut idag finns inga tecken på att de kommer att sluta öka i antal. Bloggen, nätdagboken, håller på att ersätta den traditionella dagboken.